Meyer Sound CAL Digital Column Array luidsprekers voor het Concertgebouw Amsterdam

concertlogo

Meyer Sound CAL in Koninklijk Concertgebouw   

In het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam zijn in het najaar van 2015, Meyer CAL Digital Column Array’s geïnstalleerd. Tot grote tevredenheid van Wouter van Poppel, hoofd technical services van het Concertgebouw: “We zijn zeer onder de indruk van de openheid en optimalisatiemogelijkheden van deze oplossing.”  

meyer sound cal 

Na gedegen onderzoek en externe adviezen is Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam overgegaan tot installatie van Meyer Sound CAL Digital Column Array’s in haar wereldberoemde concertzaal. “Het Concertgebouw had al geruime tijd behoefte aan een vast luidsprekersysteem voor de grote zaal, maar je kunt voorstellen dat er nogal wat uiteenlopende eisen aan een luidsprekersysteem voor Het Concertgebouw worden gesteld”, vertelt Wouter van Poppel, hoofd technical services van Het Concertgebouw. Belangrijkste afwegingen hierin waren de hoogst haalbare audioprestaties met complete zaaldekking, versus de esthetische en praktische beperkingen om luidsprekers permanent te kunnen plaatsen in de wereldberoemde, ruim 125 jaar oude klassieke concertzaal.

MEYER SOUND CAL 

In de loop van het meerjarig traject werden diverse mogelijke oplossingen bekeken, waarbij de lancering van Meyer Sound’s CAL Column Array met digital beam stearing tijdens de beurs Integrated Systems Europe 2014 op bijzondere belangstelling van betrokkenen mocht rekenen. Eric Mattijsen (Audio Electronics Mattijsen): “Column Arrays op zich zijn natuurlijk niet nieuw, maar Meyer Sound heeft met CAL in vele opzichten de overtreffende uitvoering ervan ontwikkeld: we kunnen de geluidsbeam van richting én vorm veranderen en desgewenst splitsen, terwijl de maximale geluidsdruk op kan lopen tot 106dB…op 90 meter(!). Het belangrijkst is echter dat dit alles ook nog eens geldt bij een aanzienlijk groter frequentiebereik (100hz tot 16kHz), gecontroleerd fase-gedrag en natuurgetrouwe weergave zonder gekke uitschieters en lobs. Juist in (akoestisch) uitdagende omstandigheden komt dit maximaal tot  zijn recht en zijn de resultaten zonder meer bijzonder en overtuigend te noemen.” Om dit alles te realiseren beschikt CAL96 over 96 custom-made weergevers, 96 versterkers en 96 Digital Signal Processing kanalen. Aansturing vindt plaats via AVB digital audio networking en/of analoge inputs, en Compass™ remote control software. Afhankelijk van het programma en gebruik van de balkons kunnen vorm en richting van de geluidsbundel worden aangepast en kan dus energie op ongewenste plekken worden vermeden.  

IN GOED GEZELSCHAP 

Ook in het buitenland is de introductie van CAL niet onopgemerkt gebleven: in 2014 installeerden ook het Konzerthaus in Berlijn en de Wiener Musikverein Meyer Sound’s CAL, waarmee drie van de beroemdste en akoestisch beste zalen ter wereld voor deze state-of-the-art  oplossing hebben gekozen. Wouter van Poppel (Concertgebouw): “Zowel bij de Musikverein als bij de proef hier in het concertgebouw waren we zeer onder de indruk van de openheid en optimalisatiemogelijkheden van de CAL oplossing.” Gerbrand Borgdorff van adviseur Theateradvies vult aan “Ik was oprecht zeer verrast door de geweldige geluidskwaliteit op werkelijk iedere stoel in de zaal.”  

crewTOTALE OPLOSSING 

De CAL’s maken deel uit van een complete upgrade van de audio infrastructuur van Het Concertgebouw. Projectinstallateur AEM leverde een compleet AVB-gebaseerd audionetwerk met diverse inprikpunten op basis van Biamp Tesira, custom programmed Touchpanel gestuurde bediening, Meyer Sound UPJunior, UP4XP en MM4XP Infills en registratie-mogelijkheden met o.a. DPA microfoons.  

 

WIN WIN SITUATIE 

Het Concertgebouw heeft een wereldberoemde Grote Zaal met een vermaarde akoestiek voor symfonische muziek. Daarnaast functioneert de Grote Zaal als een high-end, full-service event locatie voor bijzondere bijeenkomsten, waaronder versterkte concerten, diners en zakelijke evenementen. Gea Zantinge, Zakelijk Directeur Koninklijk Concertgebouw Amsterdam: “Dit nieuwe Meyer geluidssysteem levert een bijzondere bijdrage in de inzetbaarheid van de Grote Zaal, omdat voor spraakversterking geen luidsprekersysteem hoeft te worden in- en uitgehangen. De ervaring voor het publiek wordt zondermeer beter, we kunnen de zaal efficiënter inzetten en ontzorgen onze klant en interne technisch team. Een echte winwin situatie.”  

 


Nieuwsflits

Nieuwe producten tijdens de IBC 2017 - ...

IBC Locatie Audio avond 15-09-17 - 19:30 ...

AEM vertegenwoordigt al weer 15 jaar Meyer ...

Pieterskerk Leiden kiest voor Meyer Sound ...

Black Friday Sale 25-11 aanbiedingen en ...

IBC Locatie Audio avond - 9 september ...

Nieuws archief  

Doorzoek nieuwsarchief

Meld u aan voor onze Nieuwsflits