Nationaal Militair Museum Soesterberg

Overtuigende geluidsprojectie en spraakverstaanbaarheid.

nmmEind 2014 is op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) geopend. Een imposant gebouw waarin verhalen over de Nederlandse krijgsmacht via een mix van inventieve overdrachtsmiddelen verteld worden aan de bezoekers. Rapenburg Plaza tekende voor het AV- en lichtontwerp, showcontrol en systeemontwerp en installeerde en programmeerde alle audiovisuele en showcontrolapparatuur. “Het is de grootste klus die we ooit gedaan hebben”, aldus Rutger van Dijk.


Een overtuigende geluidsprojectie en spraakverstaanbaarheid is van essentieel belang voor de totaalbeleving van het publiek", vertelt Sierk Janszen van Rapenburg Plaza: "Echter, de ene ruimte is nog groter dan de andere, met de gigantische hal met o.a. de F16 en andere vliegtuigen en de akoestisch praktisch onmogelijke360 graden projectiedome als exceptionele uitdagingen."

In nauwe samenwerking met Eric Mattijsen van specialist Audio Electronics Mattijsen (AEM) werden verschillende ontwerpen en simulaties gemaakt om tot optimale keuze van toe te passen luidsprekers en de plaatsing ervan te komen.
Janszen: "Meyer Sound's MAPP-Online predictie programma was van onschatbare waarde tijdens het ontwerpproces, omdat Rapenburg Plaza al vanaf het eerste moment luidsprekerposities in de tentoonstellingsgebieden kon definiëren en inpassen."


NMM kreeg uiteindelijk de primeur van Nederlands’ eerste Meyer Sound's CAL Digital Beam array, onopvallend hangend boven de F16 in de grote hal. Eric Mattijsen: "De beam is niet alleen in vorm en richting te veranderen, het frequentiebereik waarover dit bij CAL gebeurt is ook ongekend. De directe geluidskwaliteit is daardoor veel hoger, we lekken geen energie waar we het niet willen, de spraakverstaanbaarheid gaat enorm omhoog en visueel is het ook nog een uiterst subtiele oplossing."
In totaal werd naast CAL een tachtigtal Meyer Sound luidsprekers van de recente IntelliDC series toegepast.

nmm-2

Eric Mattijsen: "Het NMM is exact het soort project waar IntelligentDC series voor zijn ontwikkeld: de eenvoudige, efficiënte opbouw van een 70/100 volt systeem, maar met de audiokwaliteit en flexibiliteit van laag-ohmige luidsprekers. Elke Meyer Sound iDC heeft zijn geïntegreerde versterker met een centrale voeding. Enorme versterkracks zijn niet nodig, betrouwbaarheid van het systeem is maximaal en het hele systeem is volledig extern te monitoren."

 

               

 

Nieuwsflits

Nieuwe producten tijdens de IBC 2017 - ...

IBC Locatie Audio avond 15-09-17 - 19:30 ...

AEM vertegenwoordigt al weer 15 jaar Meyer ...

Pieterskerk Leiden kiest voor Meyer Sound ...

Black Friday Sale 25-11 aanbiedingen en ...

IBC Locatie Audio avond - 9 september ...

Nieuws archief  

Doorzoek nieuwsarchief

Meld u aan voor onze Nieuwsflits